Stankoverlast

Stankoverlast is een erg vervelend probleem met wisselende oorzaak. Afhankelijk van de aard van het probleem zal de oplossing verschillen. In ieder geval geldt bijna altijd: als u nog nooit eerder last van stank heeft gehad is de oplossing simpel!
De Rioleringsbedrijf kan u snel van de stank verlossen! Onze riool experts komen bij u langs en zullen de oorzaak van het probleem achterhalen. Vervolgens bepalen ze hoe het probleem goed, permanent en zo efficient mogelijk kan worden opgelost.

Oorzaken van stankoverlast

Stankoverlast wordt vaak veroorzaak doordat er ergens in huis een open verbinding ontstaat tussen rioolpijp en buitenlucht. De oorzaak die soms voorkomt en het makkelijkst op te lossen is, is wanneer een wasbak of WC gedurende lange tijd niet gebruikt valt. Het stankslot (siphon) komt op den duur door verdamping van het water droog te liggen. Dan is uw huis dus niet meer luchtdicht afgesloten van het riool en kan stank een weg vinden naar buiten. Als dit probleem zich voor doet kunt u dit zelf heel makkelijk oplossen door het stankslot weer te vullen met water.

Het is echter niet altijd zo simpel. In een riool kunnen grote drukverschillen ontstaan, zowel door gas ontwikkeling in het riool als door water verplaatsing. Deze druk verschillen worden normaal gesproken verholpen via de ontspannings- of standleiding. Dit is een buis die aan de bovenkant open is en die in verbinding staat met het riool. Vaak wordt een van de regenpijpen als standleiding gebruikt. Bij bepaalde weersomstandigheden kan het dus normaal zijn dat u buiten en zeer plaatselijk een riool geur ruikt. Als deze standleiding echter verstopt raakt zal de stank uit de riolering zich een weg naar buiten banen via de weg van de minste weerstand. In dat geval zal dat meestal een WC of wasbak in huis zijn.
Dit probleem kunt u zelf niet makkelijk oplossen, maar onze vakmensen hebben het in een paar uur geregeld. Zij hebben het benodigde materiaal om de standleiding te ontstoppen altijd bij zich.

Naast deze belangrijke en veel voorkomende oorzaken van stankoverlast zijn er nog andere mogelijkheden, waaronder een slecht aangelegd riool. Onze mensen kunnen in alle gevallen snel achter de oorzaak komen en zullen meestal meteen het probleem kunnen verhelpen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan zullen ze u adviseren over de mogelijke vervolgstappen.